Pacienți

Ce analize ne trebuie, cât costă, cum ne pregătim pentru ele şi alte informaţii utile

Analizele de laborator se primesc în regim decontat de Casa de Asigurări de Sănătate numai în limita fondurilor alocate laboratoarelor noastre. Pentru informații suplimentare și programări vă rugăm să vă adresați telefonic.

Pregătirea pentru analize

Pentru ca analizele să reflecte cu adevarat situația organismului, pe lângă performanțele laboratorului și a aparatelor de investigație și analiză, este foarte importantă și pregătirea pacientului înaintea recoltării. Iată câteva sfaturi de care vă rugăm să țineți seama înainte de analize:

PRELEVAREA PROBELOR DE URINĂ PENTRU EFECTUAREA UROCULTURII

Prelevarea urinii în infecțiile urinare
Se recoltează urina din prima micțiune de dimineață, după o prealabilă igienă riguroasă a regiunii (vulva, penis) cu apă și săpun. Se limpezește cu apă; primul jet se elimină, jetul din mijloc 5 -10 ml se va recolta în recipientul steril furnizat de laborator. Urina astfel obținută să vă aduce imediat la laborator sau dacă a trecut mai mult de o oră se va păstra la frigider.

Prelevarea urinii în infecții prostatice
Se recoltează urina din prima micțiune de dimineață, dupa o prealabilă igienă riguroasă a regiunii (penis) cu apă și săpun. Se limpezește cu apă; se recoltează primul jet în recipientul steril furnizat de laborator. Urina astfel obținută se va aduce imediat la laborator sau dacă a trecut mai mult de o oră se va păstra la frigider.

Prelevarea urinii la pacientul sondat
Se va dezinfecta sonda în apropierea meatului, se va pensa și după 5 – 10 min se recoltează prin puncționare cu o seringă deasupra locului de pensare. NU SE VA RECOLTA din recipientul sau punga de recoltare.

Prelevarea urinii la nou născut și copilul mic
Se pune dispozitivul după o igienă riguroasă a regiunii și se lasă max. 1 ora. Dacă în acest interval copilul nu a urinat se schimbă dispozitivul. Din acesta se va transvaza în recipientul steril care se va aduce la laborator cât mai repede posibil. Nu se aduce dispozitivul (punga) de colectare.

PRELEVAREA PROBELOR PENTRU EXAMENUL COPROPARAZITOLOGIC

Se recoltează materii fecale emise în mod spontan (fără purgative uleioase sau laxative pe bază de cărbune), prelevând din bolul fecal fragmente din diferite părţi.
De asemenea se vor recolta şi trimite la laborator orice fragment suspect, mucozităţi în materiile fecale. De la recoltare se recomandă ca proba să fie trimisă la laborator în max. 4 ore, în caz contrar, proba se va păstra la frigider pentru maxim 24 ore.
Deoarece există perioade negative de eliminare a ouălor, sau formelor larvare, se recomanda 3 recoltări la interval de 3-4 zile.

NU SE PRIMESC RECIPIENTE UMPLUTE MAI MULT DE ¼.

PRELEVAREA PROBELOR PENTRU EFECTUAREA COPROCULTURII

Diareea infecțioasă acută este cauzată de un număr diferit de agenți patogeni care include bacterii, virusuri și protozoare.
Bolnavul cu diaree prezintă scaune lichide, moi, gleroase, hemoragice sau mucopurulente.
Diareea poate fi acută sau cronică, febrilă sau nu.
Nu toate episoadele diareice sunt infecțioase.
Nu toate diareile infecțioase sunt bacteriene.
Pacientul este rugat să recolteze porțiuni cu mucus, sânge, puroi din scaunul de emisie spontană într-un recipient curat (nu din vasul de WC). Se va recolta cu spatula o porțiune reprezentativă de marimea unei ALUNE, care se va introduce în recipientul cu mediu. Acesta are ca rol să conserve viabilitatea germenilor patogeni. NU SE VA UMPLE recipientul. Din porțiunea de scaun care nu este în mediu, cu foarte mare probabilitate bacteriile patogene au murit.
Nu se vor lua antibiotice înainte de recoltarea probei.
Scaunele formate și tari nu sunt scaune diareice.

Recoltarea pentru copil mic și la nou născut
Se poate recolta cu tamponul rectal cu mediu de transport Carry-Blair sau se poate recolta o porțiune reprezentativă de pe scutec care se introduce în recipientul cu mediu.

PRELEVAREA PROBELOR PENTRU EXAMENUL DE DIGESTIE

Se face pregătirea bolnavului în prealabil prin administrarea tuturor principiilor alimentare (proteine, hidrați de carbon, grăsimi, săruri minerale).
Regimul Schmidt-Strasburger constă dintr-un regim de probă administrat bolnavului timp de 2-3 zile:
– 75-150 g carne tocată, friptă insuficient (se urmarește digestia gastrică a țesutului conjunctiv și fibrelor musculare);
– o farfurie de piure de cartofi (dig. Hidraților de carbon);
– 50-60 g unt și lapte (dg. Grăsimilor).
– Se poate completa cu 2 ouă moi, pâine prăjită, biscuiți, brânză, gem de mere.

Intrucât evacuarea scaunului, după acest regim suferă variații de la caz la caz, în raport cu starea de constipație, diaree sau falsa diaree, se va administra bolnavului, odată cu regimul de probă și casete cu 1, 5 g pulbere de cărbune animal (eventual clisme mici; sunt interzise laxativele).
Investigarea digestiei se poate face și fără acest regim de probă cu condiția de a fi asigurată polivalența alimentației (alimentație variata).

ESTE FOARTE IMPORTANT CA PROBELE EXAMINATE SĂ FIE FOARTE PROASPETE.

PRELEVAREA PROBELOR PENTRU DETERMINAREA HEMORAGIILOR DIGESTIVE
Cu 2-3 zile înainte de recoltarea probei se impune un regim lipsit de alimente cu proprietăți peroxidazice (carne, în principal). De preferat lactate şi făinoase.

REGULI DE PREGĂTIRE PENTRU PRELEVAREA SÂNGELUI

Pregătirea pacientului pentru examene hematologice cantitative
Recoltarea probelor de sânge se face în mod obişnuit dimineata pe nemancate, la bolnavii obişnuiţi.
A nu se consuma la ultima masa din ziua precedenta recoltarii alimente grase si dulciuri.
La femei este preferabil sa nu fie în timpul menstruaţiei.

Pregătirea pacientului pentru examinările biochimice si serologice
Recoltarea probelor de sânge se face în mod obişnuit dimineaţa. La femei este preferabil sa nu fie in timpul menstruatiei.
Pe langa cele de mai sus, se recomandă o cină sumara, si un interval de post de minim 12 ore pana la momentul recoltarii, evitarea consumului de alcool pentru a evita lactescenţa serului.

PRELEVAREA PROBELOR DE URINĂ PENTRU EFECTUAREA EXAMENULUI SUMAR DE URINĂ

Se recoltează urina din prima micțiune de dimineață, după o prealabilă igienă riguroasă a regiunii (vulva, penis) cu apă și săpun. Se limpezește cu apă; primul jet se elimină, jetul din mijloc 5 -10 ml se va recolta în recipientul furnizat de laborator. Urina astfel obținută se va aduce imediat la laborator sau dacă a trecut mai mult de o oră se va păstra la frigider.

PREGĂTIREA PACIENTULUI PENTRU PRELEVAREA SPERMEI

Se recomandă: Abstinența sexuală 3 zile.

A se evita: excesele sexuale, stările febrile, carențiale, tensiunea nervoasă, tratamente intempestive hormonale sau cu antibiotice; ejacularea incompletă sau prelevarea unei porțiuni din lichid în cursul manevrării, recoltarea în recipiente de cauciuc sau vase impure și conservarea spermei la temperaturi ridicate.

Pentru efectuarea spermogramei se recomandă transportul probei la laborator în maxim 30 minute de la recoltare.

PRELEVAREA PROBELOR DE SCAUN PENTRU DETERMINARE GIARDIA

Se recoltează materii fecale emise în mod spontan (fără purgative uleioase sau laxative pe bază de cărbune), prelevând din bolul fecal fragmente din diferite părţi.

Se vor aduce la laborator doar probe de scaun proaspete. Se vor recolta in recipiente fara mediu de transport.

Consultă întotdeauna un specialist. 

Accesul facil la informație din ziua de astăzi poate furniza date false sau greu de interpretat de către pacient, motiv pentru care recomandăm întotdeauna consultarea cu unul dintre specialiștii noștri.

De ce să ne alegi?

N

Medici cu experiență

(specialiști și primari)

N

Timpi scurți de așteptare

(programare eficientă a consultațiilor)

N

Prețuri

fără concurență

N

Servicii excelente cu profesionalism și operativitate

N

Peste 20 de ani de activitate

În tot acest timp misiunea societății a fost de a asigura servicii de calitate pentru satisfacerea cerințelor pacienților.

Contact

medic de familie

Adresa

Str. Ștefan Mora nr. 1, ap. 2
400295, Cluj-Napoca

Scrie-ne acum

10 + 11 =