PACIENTI: Pregatirea pentru analize
Alfati cum ne pregătim pentru analize pentu a avea rezultate corecte
Pentru ca analizele sa reflecte cu adevarat situatia organismului, pe langa performantele laboratorului si a aparatelor de investigatie si analiza, este foarte importanta si pregatirea pacientului inaintea recoltarii. Iata cateva sfaturi de care va rugam sa tineti seama inainte de analize:

PRELEVAREA PROBELOR DE URINA PENTRU EFECTUAREA UROCULTURII
Prelevarea urinii in infectiile urinare
Se recolteaza urina din prima mictiune de dimineata, dupa o prealabila igiena riguroasa a regiunii (vulva, penis) cu apa si sapun. Se limpezeste cu apa; primul jet se elimina, jetul din mijloc 5 -10 ml se va recolta in recipientul steril furnizat de laborator. Urina astfel obtinuta sa va aduce imediat la laborator sau daca a trecut mai mult de o ora se va pastra la frigider.
Prelevarea urinii in infectii prostatice
Se recolteaza urina din prima mictiune de dimineata, dupa o prealabila igiena riguroasa a regiunii (penis) cu apa si sapun. Se limpezeste cu apa; se recolteaza primul jet in recipientul steril furnizat de laborator. Urina astfel obtinuta sa va aduce imediat la laborator sau daca a trecut mai mult de o ora se va pastra la frigider.
Prelevarea urinii la pacientul sondat
Se va dezinfecta sonda in apropierea meatului, se va pensa si dupa 5 – 10 min se recolteaza prin punctionare cu o seringa deasupra locului de pensare. NU SE VA RECOLTA din recipientul sau punga de recoltare.
Prelevarea urinii la nou nascut si copilul mic
Se pune dispozitivul dupa o igiena riguroasa a regiunii si se lasa max. 1 ora. Daca in acest interval copilul nu a urinat se schimba dispozitivul. Din acesta se va transvaza in recipientul steril care se va aduce la laborator cat mai repede posibil. Nu se aduce dispozitivul (punga) de colectare.

PRELEVAREA PROBELOR PENTRU EXAMENUL COPROPARAZITOLOGIC
Se recoltează materii fecale emise în mod spontan (fără purgative uleioase sau laxative pe bază de cărbune), prelevând din bolul fecal fragmente din diferite părţi.
De asemenea se vor recolta şi trimite la laborator orice fragment suspect, mucozităţi în materiile fecale. De la recoltare se recomandă ca proba să fie trimisă la laborator în max. 4 ore, în caz contrar, proba se va păstra la frigider pentru maxim 24 ore.
Deoarece există perioade negative de eliminare a ouălor, sau formelor larvare, se recomanda 3 recoltări la interval de 3-4 zile.
NU SE PRIMESC RECIPIENTE UMPLUTE MAI MULT DE ¼.

PRELEVAREA PROBELOR PENTRU EFECTUAREA COPROCULTURII
Diareea infectioasa acuta este cauzata de un numar diferit de agenti patogeni care include bacterii, virusuri si protozoare.
Bolnavul cu diaree prezinta scaune lichide, moi, gleroase, hemoragice sau mucopurulente.
Diareea poate fi acuta sau cronica, febrila sau nu.
Nu toate episoadele diareice sunt infectioase.
Nu toate diareile infectioase sunt bacteriene.
Pacientul este rugat sa recolteze portiuni cu mucus, sange, puroi din scaunul de emisie spontana intr-un recipient curat (nu din vasul de WC). Se va recolta cu spatula o portiune reprezentativa de marimea unei ALUNE, care se va introduce in recipientul cu mediu. Acesta are ca rol sa conserve viabilitatea germenilor patogeni. NU SE VA UMPLE recipientul. Din portiunea de scaun care nu este in mediu, cu foarte mare probabilitate bacteriile patogene au murit.
Nu se vor lua antibiotice inainte de recoltarea probei.
Scaunele formate si tari nu sunt scaune diareice.

Recoltarea pentru copil mic si la nou nascut
Se poate recolta cu tamponul rectal cu mediu de transport Carry-Blair sau se poate recolta o portiune reprezentativa de pe scutec care se introduce in recipientul cu mediu.

 

PRELEVAREA PROBELOR PENTRU EXAMENUL DE DIGESTIE
Se face pregatirea bolnavului in prealabil prin administrarea tuturor principiilor alimentare (proteine, hidrati de carbon, grasimi, saruri minerale).
Regimul Schmidt-Strasburger consta dintr-un regim de proba administrat bolnavului timp de 2-3 zile:
 75-150 g carne tocata, fripta insuficient (se urmareste digestia gastrica a tesutului conjunctiv si fibrelor musculare);
 o farfurie de piure de cartofi (dig. Hidratilor de carbon);
 50-60 g unt si lapte (dg. Grasimilor).
 Se poate completa cu 2 oua moi, paine prajita, biscuiti, branza, gem de mere.
Intru-cat evacuarea scaunului, dupa acest regim sufera variatii de la caz la caz,in raport cu starea de constipatie, diaree sau falsa diaree, se va administra bolnavului, odata cu regimul de proba si casete cu 1, 5 g pulbere de carbune animal (eventual clisme mici; sunt interzise laxativele).
Investigarea digestiei se poate face si fara acest regim de proba cu conditia de a fi asigurata polivalenta alimentatiei (alimentatie variata).
ESTE FOARTE IMPORTANT CA PROBELE EXAMINATE SA FIE FOARTE PROASPETE.

PRELEVAREA PROBELOR PENTRU DETERMINAREA HEMORAGIILOR DIGESTIVE
Cu 2-3 zile inainte de recoltarea probei se impune un regim lipsit de alimente cu proprietati peroxidazice (carne, în principal). De preferat lactate şi făinoase.


REGULI DE PREGATIRE PENTRU PRELEVAREA SANGELUI
Pregătirea pacientului pentru examene hematologice cantitative
Recoltarea probelor de sânge se face în mod obişnuit dimineata pe nemancate, la bolnavii obişnuiţi.
A nu se consuma la ultima masa din ziua precedenta recoltarii alimente grase si dulciuri.
La femei este preferabil sa nu fie în timpul menstruaţiei.

Pregătirea pacientului pentru examinările biochimice si serologice
Recoltarea probelor de sânge se face în mod obişnuit dimineaţa. La femei este preferabil sa nu fie in timpul menstruatiei.
Pe langa cele de mai sus, se recomandă o cină sumara, si un interval de post de minim 12 ore pana la momentul recoltarii, evitarea consumului de alcool pentru a evita lactescenţa serului.


PRELEVAREA PROBELOR DE URINA PENTRU EFECTUAREA EXAMENULUI SUMAR DE URINA

Se recolteaza urina din prima mictiune de dimineata, dupa o prealabila igiena riguroasa a regiunii (vulva, penis) cu apa si sapun. Se limpezeste cu apa; primul jet se elimina, jetul din mijloc 5 -10 ml se va recolta in recipientul furnizat de laborator. Urina astfel obtinuta sa va aduce imediat la laborator sau daca a trecut mai mult de o ora se va pastra la frigider.

PREGATIREA PACIENTULUI PENTRU PRELEVAREA SPERMEI
Se recomanda: Abstinenta sexuala 3 zile.
A se evita: excesele sexuale, starile febrile, carentiale, tensiunea nervoasa, tratamente intempestive hormonale sau cu antibiotice; ejacularea incompleta sau prelevarea unei portiuni din lichid in cursul manevrarii, recoltarea in recipiente de cauciuc sau vase impure si conservarea spermei la temperaturi ridicate.
Pentru efectuarea spermogramei se recomanda transportul probei la laborator in maxim 30 minute de la recoltare.

PRELEVAREA PROBELOR DE SCAUN PENTRU DETERMINARE GIARDIA
Se recoltează materii fecale emise în mod spontan (fără purgative uleioase sau laxative pe bază de cărbune), prelevând din bolul fecal fragmente din diferite părţi.
Se vor aduce la laborator doar probe de scaun proaspete. Se vor recolta in recipiente fara mediu de transport.Stiri si noutati:
 
Cautare pe site:
cauta informatiile dorite in baza de date
 
Noutati prin email:
Abonandu-va la newsletter-ul nostru puteti primi detalii despre ultimele noutati sau ultimele servicii oferite